Gedrevenheid versus geweldloosheid

Gedrevenheid is een mooie eigenschap. Zonder enige vorm van ambitie wordt geen enkele topsporter wereldkampioen. Zonder enige vorm van gedrevenheid wordt een zakenman geen ondernemer van het jaar of wordt een directeur geen directeur. Een flinke dosis ambitie is gezond. Maar gedrevenheid kan ook te ver reiken. Zo ver dat enige vorm van ontspanning, van mildheid, van gas terugnemen niet mogelijk meer is.

Gedrevenheid zorgt ervoor dat je toch de kopstand doet die je eigenlijk niet durft. Ambitie maakt het mogelijk dat je langer in de hond met hoofd naar beneden staat dan je voor mogelijk had gehouden. Maar waar blijft de zachtheid in de houding, de overgave, de ‘ahimsa’ oftewel de geweldloosheid (1e yama/leefregel uit de Yoga Sutra’s van Patanjali)? Kun je ambitieus zijn en toch zacht? Kun je loslaten waar je rek, pijn of spanning voelt? Zonder in te zakken, zonder de spieren te laten verslappen. Of word je misselijk van de inspanning? Verkrampen de spieren in de nek en schouders zich? Zet je letterlijk en figuurlijk de tanden op elkaar? Dan doe je geen yoga. Dan doe je yogahoudingen, puur en alleen op wilskracht.

Iyengar yoga is intensief. Er wordt veel van je gevraagd, het is hard werken, maar het geeft ook veel terug. Als je je kunt overgeven. Als je toch die hulpmiddelen gebruikt waar ze voor bedoeld zijn. Dit is geen teken van zwakte. Het geeft aan dat je weet waar jouw beperkingen en (on)mogelijkheden in jouw lichaam zijn. Als je je niet vergelijkt met anderen in de groep. Want geen lichaam, geen geest, geen persoon, geen ontwikkeling is dezelfde. Kun je zachtheid en ontspanning vinden in de asana’s ? Kun je gas terugnemen waar het nodig is? Dan kom je bij wat Iyengar de inspanningsloze inspanning noemt.

Kun je, met behulp van jouw geestkracht, jouw concentratie, jouw gedrevenheid, zacht worden in de houding? Ben je bereid tot overgave? Dan zul je merken dat er nog veel meer ruimte in jouw lichaam zit dan je ooit voor mogelijk had gehouden. Dan pas heb je losgelaten. Dan ben je gedreven én geweldloos.

Namasté,

Majanka

Bron: Yoga Sutra’s van Patanjali. 1e Yama = leefregel uit de Sutra’s: ahimsa, geweldloosheid.


Posted

in

by

Tags: