Het licht

Zo vlak voor Kerst, dat door velen het lichtfeest wordt genoemd, leek het me gepast iets te schrijven over het licht. En dan heb ik het niet over spaarlampen, ledverlichting, kaarsjes of noem maar op. Wat misschien de eerste associatie is met licht. Nee, het gaat over het licht in ons.
Het doel van yoga is verbinding maken tussen lichaam, geest en ziel. Het lichaam is het meest materiële aan ons, het meest tastbare. Geest, manas genoemd, onze denkgeest, daar hebben we regelmatig last van. Tastbaar is het niet, we kunnen niet aanwijzen waar we denken, we hebben niet het idee dat we onze gedachten kunnen sturen, laat staan een  halt toe kunnen roepen. En ziel, daar hebben de meesten van ons geen weet van. En toch hebben we allemaal een ziel. Tastbaar? In het geheel niet! Met woorden te omschrijven? Nee! (In)voelbaar? Voor de meesten van ons niet!

De Indiase filosofie (maar ook het boeddhisme): die zegt dat we allemaal een ziel hebben of noem het licht, noem het God. De ziel incarneert in een lichaam, dat zijn wij, en daar identificeren wij ons mee. Maar het lichaam is sterfelijk, de ziel niet. Na dit leven incarneert de ziel weer in een volgend lichaam. Net zo lang tot de ziel samadhi (stap 8 in het achtvoudige pad van Patanjali), verlichting, heeft bereikt en niet meer terug hoeft te keren als mens. Dan is het doel behaald. De yoga probeert verbinding te leggen met onze ziel. Want de ziel is puur, stralend, onsterfelijk.

Dankzij de asana’s krijgen we langzaam maar zeker meer contact met ons lichaam, worden we ons meer bewust van ons lichaam. Door bewustwording van het lichaam, kunnen we ook bewuster worden van onze geest opdat het denken niet met ons aan de haal gaat. Komt de geest tot rust dan komt er meer ruimte voor het zielsaspect in ons. We moeten het lichaam en de geest dus vrij maken om de ziel tot uiting te laten komen, om te kunnen stralen. Om het licht in ons te voelen en te ervaren. We hebben dit licht allemaal in ons maar meestal zijn we het ons niet bewust. Maar misschien heb je wel eens een ervaring gehad in de natuur, naast een klein kind, tijdens Savasana, of meditatie. Een kort moment van puur geluk, van volledig in het hier en nu zijn, een kort moment van een licht gevoel. Waar geen ruimte was voor het denken, voor emoties. Dat is het contact met de ziel, met het licht in jou.

Ik hoop dat jullie dit veelvuldig mogen ervaren, dat het licht in jullie stralend en helder mag schijnen. En dat is de ware betekenis van Namasté: het licht in mij groet het licht in jou!

Fijne feestdagen!

Namasté,
Majanka

 


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *