Heyam dukham anagatam

Waar Facebook al niet goed voor is. Ik kwam maandag een interview tegen met Stephanie Quirk. Stephanie studeert al jarenlang bij de familie Iyengar. Zij geeft regelmatig medische workshops aan docenten. In het artikel vertelt zij ondermeer wat nodig is om de schommelingen van de geest tot bedaren te brengen; bij patiënten bij wie die schommelingen vaak hevig zijn,  bij ons allen.
Ze haalt aan uit de Yoga Sutra’s van Patanjali: Yoga Sutra II.16 Heyam Dukham Anagatam. Dit betekent: de pijnen die er nu aan komen kunnen en moeten vermeden worden.
Iyengar zegt over deze sutra:  ‘Oude pijn is voorbij. Pijn die we nu ervaren omdat we in een proces/onderzoek zitten kan niet vermeden worden, maar wel verminderd door yogabeoefening en kennis zonder oordeel. Onbekende toekomstige pijnen kunnen voorkomen worden door ons nu te hechten aan de discipline van yoga’.

Stephanie zegt hierover: ‘De sutra impliceert een radicale ommezwaai  van onze acties, ons gedrag zowel tijdens als buiten de oefentijd. Als lijden voorkomen kan en moet worden wat moeten we dan veranderen aan de dingen die er nu zijn? Wil je je oprecht wijden aan deze ogenschijnlijke simpele sutra dan vereist dat moed, hoop, doorzettingsvermogen en een open, positieve houding; klaar om je aan te passen, om te leren en de kennis te absorberen.’

Stephanie benadrukt dat dit alles niet mogelijk is zonder abhyasa en vairagya. Abhyasa betekent oefening en vairagya betekent hechten aan. Het zijn de twee pijlers waarop de yoga is gestoeld. Zonder je te hechten aan het pad van yoga, zonder niet aflatende oefening, ook als je geen zin hebt, niet zo lekker bent, pijn hebt, niet zo veel tijd hebt, last hebt van stress, noem maar op, hou je het lijden (dukha) in stand. Daarom adviseert Patanjali ons het lichaam en de geest stabiel te maken en te houden. Zodat we niet omvallen als het spirituele licht, door omstanigheden, tijdelijk vervaagt.

Namasté,

Majanka


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *