Iyengar over asana’s, deel 2

B.K.S. Iyengar heeft boeken vol geschreven, heeft veel bekende uitspraken gedaan.
Hieronder een greep over wat hij heeft gezegd over de beoefening van de asana’s, de lichaamshoudingen:

  • De yogahoudingen zetten ons aan tot zoektochten op drie niveaus. De externe zoektocht leidt ons naar stevigheid van het lichaam. De interne zoektocht leidt ons naar stabiliteit en intelligentie. De binnenste zoektocht leidt ons naar welwillendheid van de geest.
  • Hangen van en in het lichaam, in de botten, spieren, organen,het denken, is als een drugs voor het lichaam. Het inzakken van de borstkas geeft een diep effect op het zelf. De geest en de ziel krimpen hierdoor. Hou de wervelkolom stevig, actief en alert.
  • Strek om ruimte te maken in iedere richting. Vind het midden van jouw lichaam en verruim in de lengte en in de breedte. Breng bewustzijn naar de uiteinden van jouw lichaam en activeer de huid.
  • Denk niet aan jezelf als een klein, gecomprimeerd en lijdend voorwerp. Denk aan jezelf als sierlijk en groeiend, ongeacht hoe je je voelt op dat moment.
  • De beoefening van yoga is om ervoor te zorgen dat het onkruid uit het lichaam verwijderd wordt zodat de tuin kan groeien. Als het lichaam en de geest te stijf zijn, wat voor leven kan er dan in leven?
  • Soms is ons lichaam bereidwillig, maar is onze geest zwak. Soms is onze geest bereidwillig, maar is ons lichaam zwak. Wees niet bang. Probeert naar jouw maximum te reiken maar ben niet teleurgesteld als het niet lukt.
  • Geniet van de asana’s, de houdingen. Creeer in jezelf een gevoel van schoonheid, vrijheid en oneindigheid. Veel plezier!

Laten we vandaag genieten van de asana’s, van de ruimte die er altijd nog is in het lichaam, ondanks de beperkingen. Voel de vrijheid, proef de zomer!

Namasté,
Majanka


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *