Klesa’s: abhinivesa

We gaan verder met de klesa’s die Patanjali benoemt in hoofdstuk 2 van de Yoga Sutra’s. Klesa betekent kwelling, verzoeking, ellende. De klesa’s hebben pijn tot gevolg en zorgen voor de veranderingen, de schommelingen in onze geest. Deze oorzaken van het lijden zijn steeds in ons onderbewustzijn aanwezig.

De eerste klesa is avidya: onwetendheid,  gebrek aan juiste kennis. De  tweede klesa is asmita: ik-besef, ego. Klesa nummer drie is raga: gehechtheid aan plezier. De vierde klesa is dvesa, oftewel: aversie, haat.

Vandaag behandelen we de laatste klesa: abhinivesa: gehechtheid aan het leven. Sutra II.9 zegt:  zelfbehoud of gehechtheid aan het leven is de subtielste van alle klesa’s. Het wordt ook gezien bij wijze mensen.

Iyengar zegt: ‘Liefde voor het leven wordt ondersteund door de kracht van het leven zelf. De neiging om het leven te willen voortzetten is zo sterk dat het niemand spaart, ook de wijzen onder ons niet. Daarmee is het een kwelling voor zowel de wijzen als de onwetenden.
Patanjali geeft aan dat ieder menselijk wezen heeft geproefd van de dood. Dit is is blijven hangen. Deze indruk is de bron van angst.
Abhinivesa is een instinctieve zwakte die getransformeerd kan worden door intuïtieve kennis en inzichten door de beoefening van yoga.
Door asana’s, pranayama of meditatie te beoefenen leert de sadhaka, de zoeker/beoefenaar, zichzelf kennen. Hij ervaart eenheid in intelligentie en leert de waarde kennen van energie. In deze staat kan hij ontdekken dat er geen verschil is tussen leven en dood, dat deze simpel twee zijden zijn van dezelfde medaille. Hij begrijpt dat de waarde van het zelf, de levenskracht, actief is als hij in leven is en dat het zelf zich mengt met het universum als het zijn lichaam verlaat door overlijden. Door deze kennis verliest hij de gehechtheid aan het leven en overwint hij de angst voor de dood. Dit maakt hem vrij van kwellingen en zorgen en leidt hem rechtstreeks naar verlichting.’

Ik weet niet hoe het met jullie is, maar ik ben nog lang niet zover.
Als het al zo moeilijk is om gedachten los te laten, patronen, emoties, bezittingen, geliefden, hoe kunnen we dan deze gehechtheid aan het leven loslaten?

Namasté, Majanka
Bron: Yoga Sutra’s van Patanjali


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *