Met beide benen…

..op de grond staan. Doe je dat werkelijk? Sta je met beide benen, met twee voeten op de grond? Letterlijk en figuurlijk. Onze benen dragen ons, de hele dag door. Zijn we ons bewust van iedere stap die we zetten? Of zijn we altijd gehaast en lopen we zo snel we kunnen, door naar de volgende activiteit? De meesten van ons zijn zich wellicht één keer per week werkelijk  bewust van hun voeten en hun benen; tijdens de yogales.
De voeten en de  benen zijn belangrijk in alle yogahoudingen. Daarom zijn de staande houdingen ook van wezenlijk belang. Ze leren ons werkelijk met beide benen op de grond te staan; de energie gaat vanuit het hoofd naar de voeten. In de simpelste staande houding; Tadasana, wordt het lichaam rechtop gezet: van de voeten tot de kruin. Je wordt je niet alleen bewust van de voeten, maar ook van de heupen, de hele wervelkolom, de positie van de nek en het hoofd, van de schouders, de armen, de vingers. Je kunt je bewust worden van de adem, van de activiteit in het hoofd. Gebruik de basis van Tadasana voor alle staande houdingen. De staande houdingen geven je kracht, maar ook flexibiliteit in de benen en in de liezen. Vanuit een stevig gevestigde houding leer je de aandacht te verspreiden naar het hele lichaam.
En als het gewicht wordt verplaatst naar één been, kun je ook dan, terwijl je zoekt naar evenwicht, de aandacht richten op het hele lichaam en niet alleen naar het been waarop je staat?

Hoe vaak zijn jouw benen in de lucht? Waarschijnlijk ook alleen tijdens een yogales. Zo zonde, de benen omhoog is uitermate goed voor de doorbloeding (en voor nog veel meer). Ook in de omgekeerde houdingen zijn de benen uitermate belangrijk en moeten ze keihard werken. Ga die benen vandaag maar eens lekker voelen: eerst met beide benen op de grond en later met één of beide benen omhoog. Zowel voor de staande als voor de omgekeerde houdingen geldt: weg met die energie uit dat denkhoofd, ga maar voelen.

Namasté,

Majanka

 


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *