Niyama’s: tapas

Stap 2 uit het achtvoudig yogapad van Patanjali zijn de niyama’s: de indivduele disciplines die ons helpen dichter bij ons ware zelf te komen.

We hebben saucha gehad en santosha: reinheid en tevredenheid. Tapas, de derde niyama, zijn geen lekkere Spaanse hapjes in het Sanskriet. Tapas betekent: zelfdiscipline, ijver, vuur.  De sutra die hierbij hoort, zegt: Zelfdiscipline (tapas) brandt alle onzuiverheden weg en ontsteekt de vonken van het goddelijke.
Iyengar zegt dat tapas niet kan zonder ahimsa. Ahimsa betekent geweldloosheid en dit was de eerste yama. De vijf yama’s is de eerste stap uit het achtvoudig pad van Patanjali. Tapas is het innerlijke geweld (himsa) waarmee we de mogelijkheid van uiterlijke geweldloosheid creëren. Ahimsa kan niet alleen bestaan, er moet een tegenstrijdige kracht zijn.
Misschien is geweld een te sterk woord voor tapas, maar het is het brandende innerlijke vuur en strengheid voor onszelf waarmee we leren compassie en vergevingsgezind te zijn ten opzichte van anderen.

Het is het vuur waarmee we doorzetten, juist als het ons tegenzit. Het is de hardheid waardoor we ’s ochtends opstaan na een slapeloze nacht en toch kunnen zorgen voor diegenen die dat harder nodig hebben. Het is de ijver die ons helpt de asana’s zo goed mogelijk uit te voeren, ondanks de pijn, de spanning en de tekortkomingen in en van ons lichaam, ondanks de weerstand in de geest.
Tapas leert ons de volledige potentie van ons lichaam, maar ook van onze geest, te ontdekken.
Laten we een poging wagen vandaag.

Namasté, Majanka


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *