Over yoga

Voor het woord yoga bestaan verschillende vertalingen: vereniging, juk, beheersing. Dankzij yoga krijg je een betere beheersing over lichaam, geest en emoties met als uiteindelijke doel verlichting.
Voor Plezier in Yoga betekent dit een stukje lichtheid en licht brengen bij de yogabeoefenaar.

Iyengar Yoga bij Plezier in Yoga

Plezier in Yoga geeft yoga volgens de Iyengar methode. De nadruk in de lessen ligt bij de uitvoering van de verschillende asana’s. De houdingen worden lang aangehouden, met veel aandacht voor details om zo kracht, uithoudingsvermogen, soepelheid en ook ontspanning te ontwikkelen. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van props (hulpmiddelen). De yogalessen worden altijd afgesloten met een ontspanningsoefening.

Iyengar yoga

De inmiddels overleden Indiër B.K.S. Iyengar is de grondlegger van de Iyengar Yoga. De Iyengar yoga is sterk gegrondvest in het achtvoudig pad van Patanjali (zie hieronder). Iyengar yoga kenmerkt zich door de details in de yogahoudingen waardoor het lichaam en de geest met elkaar in één lijn gebracht kunnen worden. De asana’s zijn een belangrijke ingang om standvastigheid, kracht, flexibiliteit en weerstand te ontwikkelen om zo de stress uit het dagelijks leven aan te kunnen. Iyengar yogadocenten krijgen tijdens hun opleiding veel kennis mee over het menselijk lichaam en  anatomie. In de Iyengar yoga wordt veel gebruik gemaakt van props (hulpmiddelen) om de yogahoudingen voor iedereen mogelijk te maken. Mensen met uiteenlopende (medische) problemen ondervinden dan ook veel baat bij deze vorm van yoga.
B.K.S. Iyengar heeft veel verschillende boeken op zijn naam staan en is één van de bekendste yogadocenten van de wereld.

Yoga Sutra’s

Aan yoga liggen de Yoga Sutra’s van Patanjali ten grondslag. Deze Yoga Sutra’s zijn zo’n 2600 jaar geleden door de Indische wijze Patanjali op schrift gesteld. In de Yoga Sutra’s beschrijft Patanjali het achtvoudige pad van de yoga. Het achtvoudig pad bestaat uit:

  1. Yama’s: 5 onthoudingen (Ahimsa: geweldloosheid, Satya: waarheidslievendheid, Asteya: niet stelen, Brahmacharya: kuisheid, Aparigraha: vrij zijn van bezitsdrang)
  2. Niyama’s: 5 voorschriften (Saucha: reinheid/zuiverheid,  Samtosha: tevredenheid, Tapas: soberheid, Svadhyaya: zelfkennis en Ishvara Pranidhana: overgave aan het hogere/goddelijke)
  3. Asana’s: lichaamshoudingen
  4. Pranayama: beheersing van de adem
  5. Pratyahara: terugtrekken van de zintuigen
  6. Dharana: concentratie
  7. Dhyana: meditatie
  8. Samadhi: verlichting, bevrijding

Links

Wil je meer weten over Iyengar yoga? Klik dan hier.