Prana moet stromen

Alles in en om ons heen bestaat uit energie. In ons lichaam willen we de energie zo optimaal laten stromen. Yoga helpt ons om prana, de levensenergie, aan te boren. Met behulp van de asana’s proberen we zo veel mogelijk ruimte te maken in ons lichaam om die energie, de prana, te laten stromen. Dit is ook de reden waarom we alles zo veel mogelijk strekken, verlengen en verruimen. Door de spieren aan te spannen en ze daarmee dichter naar het bot te brengen komt er ruimte tussen spieren en huid voor prana. Wil een been of een arm niet voldoende strekken dan is er op dat moment geen prana in dat lichaamsdeel. Iyengar zei dan ook: ’het is dood’. Dat klinkt hard en onaardig, maar hij bedoelde: het is niet bewust, er is geen aandacht, er gaat geen energie naar toe.

Hoe breng je dan die aandacht en die energie naar alle lichaamsdelen in de asana’s? Concentratie is hierbij het sleutelwoord. Maar is het mogelijk om je te concentreren en de aandacht evenredig over het hele lichaam te verdelen als het lichaam stijf is, pijnlijk misschien en de houding zwaar? Ja, dat is mogelijk! Juist door aandacht te geven aan de stijfheden, aan de pijn en daar volledig bewust van te zijn. Door juist op die plekken nog een beetje harder te werken en toch rustig te ademen. Door prana te sturen naar die onbewuste, moeilijke, stijve, pijnlijke, dode plekken in ons lichaam laten we die plekken weer tot leven komen. Waar leven is is energie en waar energie is is leven. En wanhoop niet: het is een oefening!

Een uitstekende manier om de concentratie te verbeteren is de beoefening van pranayama. Met behulp van pranayama (wat letterlijk betekent: het verlengen, verruimen van de levensenergie) werken we op een verfijnde manier met energie. We moeten de aandacht meer naar binnen, naar ons zelf richten, om pranayama te kunnen uitoefenen. Door op een bewuste wijze met onze ademhaling bezig te zijn geven we ons zelf een mooi cadeau: aandacht voor ons Zelf.
En toevallig, of niet, las ik vandaag een uitspraak van de monnik Thich Nath Hahn: ‘Breathing is a kind of celebrating . Celebrating the fact of being alive, still alive’.

Namasté,

Majanka
Bron:
B.K.S. Iyengar: Yoga als Levenskunst

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *