Prana

De Chinezen noemen het Qi, de Japanners Ki, de Indiërs Prana: allemaal woorden voor levensenergie. Andere vertalingen voor Prana zijn ook wel wind en/of adem. Als we een pondje levensenergie konden kopen dan stonden we massaal in de rij bij de Prana marktkraam. Maar zo simpel is het helaas toch niet. We willen wel graag meer energie, maar minder graag willen we hier hard voor werken. Toch is dit het uitgangspunt van de Iyengar yoga. Door volharding in de asana’s kan het lichaam krachtig, soepel en ontspannen worden. Uiteindelijk resulteert dit in een geest die stabiel is en niet meer heen en weer schiet van de ene emotie of gedachte naar de andere.

In de yoga is de adem de brug tussen lichaam en geest. Is het lichaam gespannen, dan is de adem vaak onrustig en oppervlakkig. Het middenrif, de belangrijkste ademhalingsspier in het lichaam, spant zich snel aan, meestal als gevolg van stress, emoties die zich vastzetten etc. Kunnen we het middenrif compleet ontspannen en loslaten? Dit alleen al is een lastige opgave. We oefenen dit tijdens Savasana en Pranayama.

Pranayama wordt vaak vertaald met het verlengen, het beheersen van de adem. Pranayama is geen normale ademhaling, het is ook niet gewoon diep in- en uitademen. Het is de techniek om kosmische levensenergie op te wekken. Hiervoor heb je al standvastigheid van lichaam en geest nodig, zie hier het nut van de asana’s. Waar asana inspanning vereist, vraagt Pranayama om loslaten. Maar loslaten vinden we doorgaans niet zo eenvoudig. En dus is ook Pranayama niet zo eenvoudig als het lijkt. Het kost tijd en een portie doorzettingsvermogen om werkelijk de voordelen van Pranayama te ervaren en er geen weerstand tegen te hebben. Tijdens de Pranayama mag je werkelijk zacht zijn, de wil, het ego, moet worden losgelaten om je over te kunnen geven aan deze technieken die ervoor zorgen dat je werkelijk met je aandacht helemaal in jezelf keert. Op de lange termijn maakt dit je ‘introverter’, stiller en rustiger van binnen. In hoeverre durf jij deze binnenwaartse reis te maken? (Geen oordeel over het antwoord!!!)

Namasté,

Majanka

Bron: Yoga als levenskunst door B.K.S. Iyengar

Volgende week: het achtvoudig pad van Patanjali

 


Posted

in

by

Tags: