Sthira sukham asanam

Ik droomde van de week dat ik in Amsterdam was, de stad waarin ik ben opgegroeid, met man en kind. De stad stond in brand. We bevonden ons in eerste instantie nog in een veilig gebied, maar dat veranderde. De brand breidde zich uit, gebouw na gebouw vatte vlam. We moesten vluchten. Ik rende weg, maar ontdekte dat man en kind mij niet gevolgd waren. Geschokt werd ik wakker. Een droom die in de categorie nachtmerries valt. We hebben ze allemaal. We kennen ook allemaal het gevoel dat emoties ons beheersen. We blijven in boosheid hangen, in angst, in verdriet, maar ook in blijdschap of geluk.
Wat heeft dit nu met yoga te maken? Alles! Want wat ik door de jaren heen heb geleerd, is dat emoties slechts projecties zijn van onze geest. De droom was niet waar, maar het gevoel waarmee ik wakker werd, angst,  ook niet. Ik kon er met een afstandje naar kijken, me realiserend dat dit slechts een gevoel was, een gevoel dat niets te maken heeft met mijn ware Zelf. En ik kon ook nog rustig verder slapen nadat ik had bedacht dat deze ervaring mooi voer was voor deze tekst.

Eén van de sutra’s uit de Yoga Sutra’s Patanjali luidt: Sthira sukham asanam. Sthira betekent stevig, stabiel. Sukham betekent  comfortabel, licht, ontspannen en asana meditatieve houding. Deze sutra wordt in zijn geheel vertaald als: de houding dient stevig en toch comfortabel/ontspannen te zijn. Dit geldt voor de asana’s in zijn algemeenheid, maar het zegt ook iets over onze houding in het dagelijks leven. Zijn we krachtig/stevig en tegelijkertijd ook ontspannen, bij alles wat we doen? Blijven we stevig en ook ontspannen, ondanks wat er om ons heen gebeurt, ondanks de gedachten en emoties die ons soms regeren?
Yoga geeft ons stevigheid, maar leert ons ook te ontspannen en een balans te vinden tussen de spanningen die bij het leven horen, en ontspanning.
Ik wens jullie veel sthira sukham asanam voor 2014. En zie de yogales als dé plek om hiermee te oefenen.

Namasté,

Majanka

 


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *