‘Stress is een vorm van spanning die in het lichaam van mensen, dieren of planten optreedt als reactie op externe prikkels en die gevolgd wordt door een bepaald patroon van fysiologische reacties’ (bron: Wikipedia). Het kan gaan om positieve spanning: bijvoorbeeld de voorbereiding van een huwelijk of vakantie, het opladen van jezelf voor een sportieve- of werkprestatie. Na verloop van tijd verdwijnt de spanning vanzelf en keert het lichaam terug in rust. Negatieve stress is stress die niet in het belang van jezelf is. Vaak is het een reactie op een nare gebeurtenis, maar stress kan ook een opeenhoping zijn van onverwerkte emoties uit het verleden; lang of kort geleden. Negatieve stress heeft een grote en langdurige invloed op het zenuwstelsel en vormt daarmee een gevaar voor de gezondheid.
We kennen allemaal symptomen van stress: hoofdpijn, nek- en schouderklachten, spierspanningen, darmklachten, hoge ademhaling, hyperventilatie, vermoeidheid, slapeloosheid en ga zo maar door. Bij langdurige stress wordt ook het immuunsysteem negatief beïnvloed.
B.K.S. Iyengar zegt over de asana’s in combinatie met stress: ‘In onszelf moeten we onze spieren en zenuwen irrigeren door de verruiming en verlenging van de diverse asana’s. Zo wordt de stress die ons brein verzadigt langzaam verspreid door de rest van ons lichaam. De hersenen krijgen zo rust en worden van stress ontdaan en het lichaam ontdoet zich eveneens van stress en spanningen. Door pranayama worden de zenuwen verzacht, het brein gekalmeerd en de hardheid en stijfheid van de longen worden losgemaakt’.
In de asana’s, tijdens Savasana, maar ook zeker in het dagelijks leven, letten op de ademhaling is een zachte manier om het lichaam en het brein tot rust te brengen. Gebruik de uitademing om steeds meer los te laten; loslaten van wat je niet meer nodig hebt. En geniet van de rust die dit met zich meebrengt.
Namasté,
Majanka