Wat hindert onze yogabeoefening (deel 2)?

We gaan verder met de Chitta Viksepa’s, de belemmeringen/afleidingen die ons hinderen bij onze yogabeoefening. Vorige keer heb ik de eerste vier genoemd: 1. Vyadhi: ziekte die het fysieke evenwicht verstoort. 2. Styana: slapte, verkeerde mentale instelling. 3. Samsaya: twijfel of besluiteloosheid en 4. Pramada: onverschilligheid of ongevoeligheid.
Vandaag komen er nog 5 chitta viksepa’s aan bod.

5. Alasya: luiheid
Om luiheid tegen te gaan is onverflauwd enthousiasme noodzakelijk. De houding van de leerling is als die van een minaar die er steeds naar verlangt zijn geliefde te ontmoeten maar nooit toegeeft aan wanhoop. Hoop vormt zijn schild, moed is zijn zwaard. Vol vertrouwen moet hij de traagheid van het lichaam en verstand overwinnen.

6. Avirati: genotzucht, het verschijnsel dat zintuiglijke objecten begeerten opwekken en daarmee het denken in beslag nemen.
De yogi leert te genieten van de voorwerpen van de zintuiglijke waarneming zonder eraan gehecht te raken. Dit komt omdat hij zijn zintuigen volledig beheerst. Door de beoefening van Pratyahara (stap 5 uit het 8-voudige pad van Patantjali, terugtrekken van de zintuigen) wordt hij vrij van gehechtheid, gaat hij zijn verlangens beheersen en wordt hij tevreden en rustig.

7. Bhranti Darsana: foutieve of nutteloze kennis, zinsbegoocheling.
Iemand die verkeerde kennis heeft opgedaan lijdt aan zinsbegoocheling en meent dat hij de enige is die het ware Licht heeft gezien. Hij is zeer intelligent maar mist nederigheid en maakt van wijsheid een showvoorstelling.

8. Alabdha Bhumikatva: niet in staat om langere tijd geconcentreerd bezig te zijn.
Zoals een bergbeklimmer door gebrek aan uithoudingsvermogen de top niet kan bereiken, zo is iemand die zich niet kan concentreren niet in staat de werkelijkheid te zien. Hij kan er wel flitsen van opvangen maar zijn blik wordt nooit helder.

9. Anavasthitattva: gebrek aan stabiliteit, verworven vaardigheden blijvend in de praktijk te brengen.
Iemand die hieraan lijdt heeft hard gewerkt om de werkelijkheid in zicht te krijgen. Omdat hij trots is op zijn verworven prestaties gaat hij zijn oefeningen verwaarlozen. Juist nu, in dit stadium, is constante inspanning van groot belang. De zoeker moet zijn weg met oneindig geduld en grote vastberadenheid vervolgen en nimmer toegeven aan verslapping.

Herkenbaar? Of helemaal niet?

Volgende week de laatste vier Chitta Viksepa’s, plus vier remedies om moeilijkheden te overwinnen.

Namasté,
Majanka

Bronnen:
Yoga Sutra’s van Patanjali
Yoga Dipika van B.K.S. Iyengar


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *