Gedurende zijn leven heeft B.K.S. Iyengar veel boeken, veel artikelen geschreven en veel mooie dingen gezegd. Een aantal citaten van hem wordt nog regelmatig aangehaald.
Een van de citaten is: De ribben zijn de vleugels van ons lichaam. Open jouw vleugels!
Het menselijk skelet kent 24 ribben: 12 aan iedere zijde. Aan de achterkant zitten de ribben vast aan de wervelkolom. Zeven paar ribben zitten aan de voorkant vast aan het borstbeen. Drie paar ribben hechten aan de rib erboven en worden ook wel valse ribben genoemd. Tot slot hebben we nog twee paar ribben die niet vast zitten aan de voorzijde van het lichaam en daarom zwevende ribben worden genoemd. Tussen de ribben zitten spieren, zenuwen en bloedvaten. De ribbenkast is elastisch (door gewrichten tussen de ribben en de wervels, en kraakbeen tussen de ribben en het borstbeen en tussen de valse ribben onderling), hierdoor is ademhaling mogelijk: de ribbenkast kan uitzetten en krimpen. De tussenribspieren die ervoor zorgen dat de ribben meebewegen op de adem, zijn belangrijke ademhalingsspieren.
Tot zover de theorie over de ribben. Hoe zit het in de praktijk met onze ribben en tussenribspieren? Okay, ze zijn onbewust al bij onze ademhaling betrokken, maar hoe bewust kunnen we dit maken? Kunnen we bij de vleugels van ons lichaam komen, helemaal tot aan beide zijkanten van het lichaam? Vaak ademen we vooral in de ribbenkast en borstkas omhoog, maar het loont zeker de moeite om ook beide zijden van het lichaam bij de ademhaling te betrekken. Dit kan met aandacht tijdens pranayama, tijdens Savasana. Het kan tijdens de asana’s, en natuurlijk ook in het dagelijks leven. In de breedte ademen zorgt ervoor dat er meer ruimte komt in de ribbenkast, in de borstkas.
Hoe zit het met jouw ademhaling? Kun je jouw vleugels openen? En zo te openen dat je kunt vliegen naar vrijheid.
Namasté, Majanka
Leave a Reply