Yoga is … een gebed

Gedurende zijn leven heeft B.K.S. Iyengar veel boeken, veel artikelen geschreven en veel mooie dingen gezegd. Een aantal citaten van hem wordt nog regelmatig aangehaald.

Een van de bekendste citaten is: ‘My body is my temple, asana’s are my prayers’.
‘Mijn lichaam is mijn temple, de asana’s zijn mijn gebeden.’

Oftewel: het lichaam van B.K.S. Iyengar was zijn hoogste goed. Het was zijn weg om zijn lichaam gezond te maken en te houden. Als jonge jongen was hij zeer ziekelijk. Zijn zwager, de beroemde Krishnamacharya, hielp hem er bovenop met yoga.
Iyengar was eens gevallen op zijn knie en had zijn knie serieus beschadigd. Hij wilde niets weten van dokters, ziekenhuizen, hij ging er zelf mee aan de slag. Hij noemde dit microchirurgie. Hij leerde en heelde zijn knie door te voelen en hiermee te oefenen. Hij kreeg vragen van leerlingen over de hele wereld met uiteenlopende klachten. Soms had hij geen pasklaar antwoord en dan studeerde hij erop. Zo kon hij weken bezig zijn met één klacht. Hij voelde wat de leerling zou kunnen voelen en zo kwam hij met oplossingen; welke props te gebruiken, welke houdingen nodig waren om de klachten te verminderen of te doen verdwijnen. Hij droeg zijn lichaam op aan het hogere: of dit hogere nu iemand anders was, hijzelf of zijn eigen hogere Zelf, het hogere om hem heen.

In één van zijn boeken schreef hij: ‘We leven in ons individuele bewustzijn met zijn beperkte intelligentie, ons regelmatig eenzaam en miezerig voelend. Terwijl er in ons een kanaal beschikbaar is dat ons rechtstreeks leidt naar bewustzijn en intelligentie. Door dit kanaal stroomt prana, levensenergie, dat iedere individu met elkaar verbindt aan het hoogste.’
Yoga, de asana’s kunnen ons in contact brengen met dit kanaal. Als een gebed. Dus misschien moeten we toch vaker bidden.

Namasté, Majanka

Posted in Inspiratie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*