Yoga is…een oceaan

Gedurende zijn leven heeft B.K.S. Iyengar veel boeken, veel artikelen geschreven en veel mooie dingen gezegd. Een aantal citaten van hem wordt nog regelmatig aangehaald.

Een van de citaten is: ‘Yoga is als een oceaan. Hoe dieper je erin duikt, hoe dieper het begrijpen wordt.’

In het algemeen wordt de beoefening van asana’s, van yoga, gedaan voor het lichamelijke welbevinden. Het klopt dat yoga helpt om het lichaam sterker en soepeler te maken en dat klachten, uiteraard afhankelijk van de klachten, hierdoor meestal verminderen of zelfs verdwijnen. Vaak gebeurt dit al vrij snel. Dus er is niets mis mee als dit het enige doel is van jouw yogabeoefening. Maar zegt Iyengar: ‘Naast deze asana beoefening,  is het van belang om de kunst van het dieper naar binnen te kijken, te ontwikkelen, om de kunst van wat binnen in ons leeft en de kunst om via het lichaam naar de geest te kijken . Dit proces bevordert moed, daagt onze innerlijke angsten uit en opent de geest die meestal graag in zijn eigen comfortzone blijft. Met de regelmatige beoefening van asana’s voelt iemand de discipline en de vrijheid van de geest naast de vrijheid van het lichaam. De eerste reis is die van het lichaam naar de geest, de tweede reis is die van de geest naar het lichaam.
Deze uitwisseling tussen lichaam en geest helpt het ademhalingsproces te verbeteren en opent het kanaal voor prana, levensenergie, om vrij door het lichaam te bewegen.

Vaak zijn het subtiele processen die plaatsvinden, maar ze vinden  plaats. En het is mooi om toe te zien hoe de oceaan in jou leeft. Wat zwemt er, wat stroomt? Waar is het vertroebeld of vervuild?
Duik in de oceaan en ontdek de peilloze diepten ervan. Duik in de asana’s, zonder vooringenomenheid, en ervaar wat er gebeurt.

Namasté, Majanka

Posted in Inspiratie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*