Zes don’ts uit de Hatha Yoga Pradipika

We gaan nog even verder met het geschrift Hatha Yoga Pradipika. Daarin beschrijft Swatmarama zes do’s en zes don’ts op het yogapad. Hou je vast, we beginnen met de don’ts:

Don’ts:

  1. Atyahara: Over eet jezelf niet. Eet niet meer dan wat essentieel is voor jouw lichaam en eet alleen om de honger te stillen. Swatmarama gaf ook aan wat een geschikt dieet is. Zie de tekst van vorige week.
  2. Prayasa: Span je fysiek niet overmatig in. Overmatige inspanning veroorzaakt mogelijk vermoeidheid waardoor je geen recht doet aan de yoga.
  3. Prajalpa: Vermijd het om te veel te praten. Te veel praten put niet alleen de longen, de borst en de keel uit, het kost energie. Hierdoor kun je de controle verliezen over de spraak, of doorgaan met praten of discussieren zonder doel. (te veel praten verhoogt vata in het lichaam).
  4. Niyamagraha: Ga niet in tegen wat goed is voor jouw lichaam en wat past bij jou. Dit kan schade brengen aan het lichaam. Een aantal dingen wordt genoemd: neem geen koud bad in de vroege ochtend, neem geen zware maaltijden ’s avonds laat, ga niet vasten zonder water te drinken en zonder helemaal geen voedsel te nemen. Deze dingen kunnen stress en spanning in het lichaam veroorzaken. (Deze dingen brengen de tridosha vata-pitta-kapha uit balans).
  5. Janasanga: Vermijd contact met anderen, ook op seksueel vlak. Dit is natuurlijk niet meer van deze tijd. Wel kunnen we selectief zijn met wie we omgaan: verrijkt het contact ons of put het ons uit?
  6. Laulyam: We geven ons maar al te makkelijk over aan verleidingen door onze wispelturige geest en onze begeerte/hebzucht. Probeer deze verleidingen en hebzucht te vermijden. Gelukkig worden de verleidingen in de loop van de tijd steeds groter en uitdagender.

Succes!
Enne….volgende keer de zes do’s hoor!

Namasté,

Majanka
Bron:
– Hatha Yoga Pradipika: Swatmarama
– Basic Guidelines for teachers of yoga: B.K.S. Iyengar en Geeta Iyengar


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *